Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Το πρόγραμμα MeLiCo'' ξεκινάει!

Είσαι νέος 19-24 ετών;

Θέλεις να εκπαιδευτείς σχετικά με τη λειτουργία, το περιεχόμενο, την αξία και τα εργαλεία των ΜΜΕ και να αναπτύξεις ικανότητες δημιουργικής αμφισβήτησης μέσω group coaching;

Κατοικείς ή έχεις καταγωγή από τη Θεσσαλία;

Τότε αυτό το πρόγραμμα είναι για εσένα!

      Κάνε εγγραφή δωρεάν μέχρι 30/4/21 : https://forms.gle/yJAoeU41vUgaWDUt5

      Έμπειροι coaches και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι θα σε καθοδηγήσουν στην ανάπτυξη ικανότητας αξιολόγησης των ειδήσεων σε ΜΜΕ, διάκρισης και δημιουργικής αμφισβήτησης, στην ικανότητα εντοπισμού των περιπτώσεων πιθανών ψευδών ειδήσεων (fake news) και θα σε ενημερώσουν σχετικά με την άσκηση της δημοσιογραφίας σε εθνικό επίπεδο και  διεθνώς.

      Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του έργου, θα επωφεληθείς από τέσσερα 3ωρα διαδικτυακά σεμινάρια ειδικά σχεδιασμένα για νέους που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Μάιος – Αύγουστος 2021 ( μία φορά / μήνα), θα λάβεις βεβαίωση παρακολούθησης και θα παραλάβεις έναν οδηγό με πρακτικές ασκήσεις, χρήσιμες πληροφορίες, καλές πρακτικές και ιστορίες/συνεντεύξεις ωφελουμένων.

      Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής σύντομα.

 

 

Το έργο MeLiCo (Media  Literacy με την υποστήριξη του Coaching)  έχει στόχο την προώθηση της παιδείας στα ΜΜΕ, την εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τη λειτουργία, το περιεχόμενο, την αξία και τα εργαλεία των μέσων. Θα αντιμετωπίσει την έλλειψη εκπαίδευσης στη σωστή χρήση των ΜΜΕ και θα προσφέρει την δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας, της ποιότητας της πληροφορίας, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης με την παροχή εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν με τη χρήση της καινοτόμου μεθοδολογίας του coaching, το οποίο έχει πρακτική εφαρμογή, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην προώθηση την παραγωγικής σκέψης, την δημιουργική αμφισβήτηση και στην ανακάλυψη του συστήματος αξιών του κάθε επωφελούμενου. Η εκπαίδευση αφορά 60 νέους (19-24 ετών) από την Θεσσαλία από πιστοποιημένους coaches/εκπαιδευτές. Οι νέοι σε ομάδες των 12 ατόμων θα λάβουν εκπαίδευση μέσω group coaching διάρκειας 12 ωρών ανά ομάδα (συνολική διάρκεια 60 ώρες).Τα θέματα που θα καλυφθούν αφορούν την ανάπτυξη ικανότητας αξιολόγησης των ειδήσεων σε ΜΜΕ, έρευνας των πηγών και των προθέσεων του περιεχομένου και εντοπισμού των περιπτώσεων πιθανών ψευδών ειδήσεων και περιπτώσεων παραπληροφόρησης. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου επιμόρφωσης, ενημέρωσης και εξοικείωσης των πολιτών σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα MME στην εποχή μας. Θα υλοποιηθούν επιπρόσθετες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που θα περιλαμβάνουν μία ανοιχτή εκδήλωση με καλεσμένους ομιλητές δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς που θα παρέχουν ενημέρωση σχετικά με την άσκηση της δημοσιογραφίας, της επικοινωνίας και της πληροφόρησης και εκδήλωση κλεισίματος  με  παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου 60 νέοι  θα έχουν αναπτύξει βαθύτερη γνώση σε ζητήματα παιδείας στα ΜΜΕ και τουλάχιστον 1000 πολίτες θα έχουν ευαισθητοποιηθεί. Προς περαιτέρω εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, προβλέπεται η έκδοση οδηγού με ασκήσεις καθώς και ιστορίες/συνεντεύξεις ωφελουμένων. Το έργο θα εφαρμοστεί από το Ινστιτούτο Πρόληψης και Ανάπτυξης.

 

Tο έργο MeLiCo υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Πρόληψης και Ανάπτυξης (IPD). Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Δείτε περισσότερα: www.activecitizensfund.gr 

 

 

#MeLiCo #ACFproject #activecitizensfund_GR #ACF_GR #activecitizens #civilsociety

@Active citizens fund Greece

 

@EEA and Norway Grants

 

@EEA Grants Greece

 

@Bodossaki Foundation

 

 

@SolidarityNow

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Παρακολουθήστε εδώ στο κανάλι μας, την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση του οργανισμού μας Fake News, Παραπληροφόρηση και η Αναγκαιότητα του Εγγραμματισμού στα Μέσα
που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/06! Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές μας Giannis Giannakopoulos Vassilis Gerogiannis Νίκος Ντόλας, Yiannis Anyfantis Apostolis Pekas για τις εξαιρετικές εισηγήσεις, οι οποίοι μας καθήλωσαν και μας έδωσαν μία ολοκληρωμένη εικόνα του φαινομένου της παραπληροφόρησης!
 

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η τελετή λήξης του έργου MeLiCo και του Ινστιτούτου Πρόληψης και Ανάπτυξης IPD στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας (φωτ.& βίντεο)

Tο έργο MeLiCo έφτασε χθες στο τέλος του με μεγάλη επιτυχία. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 – 20:00, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξης του έργου στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

 Συμμετέχοντες τόσο από την Λάρισα όσο και από άλλες πόλεις της Θεσσαλίας κατέφθασαν χθες για να παρακολουθήσουν από κοντά την λήξη του έργου ενώ είχαν και την ευκαιρία να συνομιλήσουν δια ζώσης για πρώτη φορά μεταξύ τους και με αρκετούς από τους καταξιωμένους επαγγελματίες- ομιλητές του έργου.

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος, διανεμήθηκε ο οδηγός του έργου και χορηγήθηκαν στους ωφελούμενους τα πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Ο οδηγός του έργου περιλάμβανε ποικίλο υλικό σχετικά με όσα έχουν λεχθεί κατά την διάρκεια του προγράμματος π.χ ψευδείς ειδήσεις, το μοντέλο ESCAPE κ.α ενώ αρκετοί από τους ωφελούμενους «δοκίμασαν» τις συγγραφικές τους ικανότητες.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό από εδώ!